Recept

En blog där jag tipsar om bra recept som jag testat.

Name:
Location: Oxelösund, Sweden

En helt vanlig 38-åring med underbar make, 9-årig son och 3-årig dotter :)

Sunday, October 15, 2006

Äppelkompott med hasselnötsmaräng

En god efterrätt som passar bra nu när det finns mycket äpplen.

Äppelkompott:
3/4 dl rårörsocker
1 kanelstång
5 dl vatten
saft av ½ citron
2-3 äpplen

Maräng:
1 dl hasselnötter
2 äggvitor
1 dl strösocker
1 krm ättika

Koka upp råsocker, kanel, pressad citron och vatten och låt sjuda en stund. Lägg sedan i tärnade äpplen och låt koka i någon minut tills äpplena är nätt och jämt genomkokta. Låt kallna helt i lagen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills skalet lossnar. Lägg nötterna i en skål och gnugga bort skalet med hushållspapper. Hacka nötterna grovt i en matberedare.
Vispa äggvitorna till ett vitt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa i ca 2 min. Tillsätt rästen av sockret och ättikan och vispa 1 minut till. Rör i de hackade hasselnötterna.
Lägg äppelkompotten i ugnsfasta portionsformar (det går lika bra i en stor form) och klicka över marängsmeten.
Gratinera i ugn i ca 10 min eller tills marängen fått lite färg.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home