Midsommarens silltårta
Botten:
75 g smör
200 g kavring
Form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Fyllning:
2 gelatinblad
250 g matjesfilé
1 rödlök
2,5 dl vispgrädde
5 dl kesella
2 dl crème fraîche
½ citron
salt & peppar
1 dl hackad dill och gräslök
Förbered:
* smält smöret i en kastrull
* kör kavringen till småsmulor i mixer. Mixa med smöret.
* Tryck ut kavringen i formen. Tryck upp en bit längs kanterna så att det blir som en grund skål. Ställ formen i kylen minst 30 min.
Gör fyllningen:
* lägg gelatinet i rikligt med kallt vatten i ca 5 min
* skär sillen i centimeterstora bitar
* skala och hacka löken
* blanda sill och lök med kesella, vispgrädde och crème fraîche. Smaka av med pressad citron, salt och peppar
* smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme
* ta kastrullen av värmen och blanda ner 1 dl av sillblandningen. Rör till en jämn smet, rör sedan ner gelatinblandningen i bunken med resten av sillblandningen
* häll ut i kavringskalet och jämna till ovansidan. Ställ kallt i minst 3 timmar.
Innan servering:
* hacka gräslöken och dillen
(* koka och hacka 2 ägg och blanda med gräslök och dill)
* strö över tårtan
75 g smör
200 g kavring
Form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Fyllning:
2 gelatinblad
250 g matjesfilé
1 rödlök
2,5 dl vispgrädde
5 dl kesella
2 dl crème fraîche
½ citron
salt & peppar
1 dl hackad dill och gräslök
Förbered:
* smält smöret i en kastrull
* kör kavringen till småsmulor i mixer. Mixa med smöret.
* Tryck ut kavringen i formen. Tryck upp en bit längs kanterna så att det blir som en grund skål. Ställ formen i kylen minst 30 min.
Gör fyllningen:
* lägg gelatinet i rikligt med kallt vatten i ca 5 min
* skär sillen i centimeterstora bitar
* skala och hacka löken
* blanda sill och lök med kesella, vispgrädde och crème fraîche. Smaka av med pressad citron, salt och peppar
* smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme
* ta kastrullen av värmen och blanda ner 1 dl av sillblandningen. Rör till en jämn smet, rör sedan ner gelatinblandningen i bunken med resten av sillblandningen
* häll ut i kavringskalet och jämna till ovansidan. Ställ kallt i minst 3 timmar.
Innan servering:
* hacka gräslöken och dillen
(* koka och hacka 2 ägg och blanda med gräslök och dill)
* strö över tårtan
0 Comments:
Post a Comment
<< Home