Tomatpaj
En paj som är perfekt till buffébordet, jag testade den till vår överraskningsfest när mamma gick i pension och det serverades italiensk buffé.
Ingredienser
1 dl crème fraiche
2 tsk fransk ljus senap
150 g getost
2-3 msk flytande honung
Tomatröran
4 plommontomater
1 brk krossade tomater
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
rivet skal av 1/2 citron
några kvistar färsk timjan
salt och peppar
Pajskalet
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
* Tomatröra: Skär plommontomaterna i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med de krossade tomaterna. Skala vitlöken och pressa över. Tillsätt tomatpuré, citronskal och timjan. Låt koka tills vätskan kokat bort, 15-20 min. Passa noga mot slutet så att inte tomatsåsen bränner vid. Smaka av med salt och peppar.
* Pajskal: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, använd gärna matberedare. Tryck ut i pajform och ställ i frysen i 15 min. Förgrädda pajskalet direkt från frysen i ca 4 min. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
* Blanda crème fraiche med senap och bre ut över botten på det förgräddade pajskalet.
* Fördela tomatröran i pajskalet. Skär getosten i skivor och lägg ovanpå (jag smulade den över tomatröran). Ringla honungen över. Grädda pajen i ugnen i ca 30 min.
* Låt svalna något innan servering.
Ingredienser
1 dl crème fraiche
2 tsk fransk ljus senap
150 g getost
2-3 msk flytande honung
Tomatröran
4 plommontomater
1 brk krossade tomater
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
rivet skal av 1/2 citron
några kvistar färsk timjan
salt och peppar
Pajskalet
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
* Tomatröra: Skär plommontomaterna i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med de krossade tomaterna. Skala vitlöken och pressa över. Tillsätt tomatpuré, citronskal och timjan. Låt koka tills vätskan kokat bort, 15-20 min. Passa noga mot slutet så att inte tomatsåsen bränner vid. Smaka av med salt och peppar.
* Pajskal: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, använd gärna matberedare. Tryck ut i pajform och ställ i frysen i 15 min. Förgrädda pajskalet direkt från frysen i ca 4 min. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
* Blanda crème fraiche med senap och bre ut över botten på det förgräddade pajskalet.
* Fördela tomatröran i pajskalet. Skär getosten i skivor och lägg ovanpå (jag smulade den över tomatröran). Ringla honungen över. Grädda pajen i ugnen i ca 30 min.
* Låt svalna något innan servering.
Labels: matpaj
0 Comments:
Post a Comment
<< Home